Ε.Ο.Π.Υ.Υ-Υποβάθμισης της Δημόσιας Περίθαλψης

Ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) που προέκυψε από την ενοποίηση τεσσάρων ταμείων, ΟΓΑ- ΟΠΑΔ -ΙΚΑ- ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), τέθηκε σε λειτουργία χωρίς να δημιουργηθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης οργάνωσης από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας είναι να υπάρχουν κενά και πολλά ερωτηματικά τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται, όσο και στους ιατρούς και φυσικά στους ασφαλισμένους.

   Η λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ ξεκίνησε χωρίς οι υπηρεσίες υγείας να είναι έτοιμες και ενημερωμένες. Οι συμβάσεις των ιατρών δεν έχουν ακόμη υπογραφεί, ώστε να γνωρίζουν οι συμβεβλημένοι ιατροί το πλαίσιο λειτουργίας τους και τις υποχρεώσεις τους. Οι υπηρεσίες υγείας δεν γνωρίζουν τι ισχύει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση, ταλαιπωρία και ανασφάλεια στους ασφαλισμένους.

  Ειδικότερα, εμείς οι εκπαιδευτικοί, ασφαλισμένοι πλέον του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, χάσαμε το δικαίωμα μας για ελεύθερη επιλογή ιατρού. Πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να επισκεπτόμαστε ιατρό από την λίστα που ανακοινώθηκε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ (διατίθεται στο διαδίκτυο). Επίσης, μπορούμε να επισκεπτόμαστε και τους γιατρούς του ΙΚΑ, κλείνοντας ραντεβού στο 184. Σε περίπτωση που πραγματοποιήσουμε ιατρική επίσκεψη σε μη συμβεβλημένο ιατρό δεν δικαιούμαστε αποζημίωση με την έννοια της δαπάνης. Εκτός των γιατρών του ΙΚΑ στη Θήβα έχουν υπογράψει, μέχρι σήμερα σύμβαση μόλις 3 γιατροί. (Καραμπατζάκης- οφθαλμίατρος, Νίκας και Αναδιώτης- παθολόγοι, Παπαδημητρίου- καρδιολόγος)

  Ο κάθε ιατρός δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό ασθενών. Υπάρχει πλαφόν 200 ασθενών ανά μήνα-50 ανά εβδομάδα. Σε περίπτωση που ο ιατρός συμπληρώσει το πλαφόν δεν μπορεί να δεχτεί την επίσκεψη μας με κάλυψη του ταμείου μας. Εάν είμαστε τυχεροί και καταφέρουμε να βρεθούμε ανάμεσα στους 200 ασθενείς, τότε ο ιατρός θα αποζημιωθεί από το ταμείο με το αξιοσέβαστο ποσό των 10 ευρώ μεικτά, 6,75 ευρώ καθαρά.

  Το ποσό των 6,75 ευρώ καταβάλλεται από το ταμείο στον ιατρό για την εξέταση μας και για τη συνταγογράφηση. Για οποιαδήποτε άλλη εξέταση εκτελέσουν οι συμβεβλημένοι ιατροί φαίνεται να επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Στο Νόμο 2456/3-11-2011 αναφέρεται ότι οι θεραπευτές ιατροί, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, μπορούν με τα χρήματα αυτά (6,75) να εκτελέσουν κάτι επιπλέον: π.χ εμβολιασμό (παθολόγοι, παιδίατροι), ηλεκτροκαρδιογράφημα (καρδιολόγοι) κ.τ.λ.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
   Μετά τις περικοπές των μισθών μας και την συνεχιζόμενη αφαίμαξη μας από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τις έκτακτες (μήπως τακτικές;) εισφορές καλούμαστε, ενώ καταβάλουμε κανονικά τις μηνιαίες εισφορές μας στο ταμείο, να ξαναπληρώνουμε την υγειονομική μας φροντίδα.

    Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ με την έλλειψη οργάνωσης που τον χαρακτηρίζει και την εξευτελιστική αμοιβή των 6,75 ευρώ για την εξέταση μας αναμφισβήτητα υποβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών υγείας.

    Το νέο ενοποιημένο ταμείο καλείται να καλύψει τις ανάγκες περίπου 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Αναλογιστείτε την ταλαιπωρία που θα υποστούμε από τον μικρό αριθμό συμβεβλημένων ιατρών και γιατρών του ΙΚΑ (με τη γνωστή αναμονή για ραντεβού που ήδη υπήρχε, όταν το ΙΚΑ κάλυπτε μόνον τους δικούς του ασφαλισμένους). Η ανάγκη κάποιες φορές είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει σε ιατρούς εκτός συστήματος Ε.Ο.Π.Υ.Υ  και θα αναγκαστούμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για το αυτονόητο - την φροντίδα της υγείας μας - παρόλο που την προπληρώνουμε με τις εισφορές μας.

    Το πλαφόν στον αριθμό ασθενών που ορίζει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ για κάθε ιατρό (200 ανά μήνα και για τα τέσσερα ταμεία), θα συμβάλει στην ταλαιπωρία μας και στην οικονομική μας εξαθλίωση. Φανταστείτε να πρέπει να επισκεφθείτε ιατρό και να σας ανακοινώσει ότι συμπλήρωσε το πλαφόν των επισκέψεων.   Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ στο όνομα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν περίθαλψης. Η δημόσια υγεία θυσιάζεται για να εξοικονομηθούν χρήματα προς όφελος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και για να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους οι δανειστές-τραπεζίτες.

     Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αντισταθεί στην πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση κατ’ επιταγήν των τραπεζιτών, Ε.Ε, Δ.Ν.Τ.

     Είμαστε αντίθετοι στην υποβάθμιση των παροχών υπηρεσιών υγείας.

     Διεκδικούμε το νόμιμο δικαίωμα μας για αξιοπρεπές σύστημα υγείας.

    Απαιτούμε το κράτος να μας παρέχει ποιοτικό σύστημα υγείας ανάλογο των εισφορών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου