¨Απάντηση στην απόφαση της ΚΕΔΕ για το Δημόσιο Νηπιαγωγείο¨



Μετά την υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το «νέο ολοήμερο νηπιαγωγείο» με την οποία το δημόσιο νηπιαγωγείο δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα, έχουμε μια ακόμα επικίνδυνη εξέλιξη για την προσχολική αγωγή: με απόφασή της στο πρόσφατο συνέδριό της η  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  ζητά την υπαγωγή των δημόσιων νηπιαγωγείων στους δήμους στα πρότυπα των παιδικών σταθμών.

Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση του συνεδρίου αναφέρεται:
«Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν, είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…»

Για μας αυτή η θέση της ΚΕΔΕ είναι γνώριμη, αφού ο σχεδιασμός του «Καλλικράτη», περιλαμβάνει το πέρασμα δομών της δημόσιας εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της πολιτικής των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Επίσης, αντίστοιχη προσπάθεια έγινε το 1994, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  προσπάθησε με το νόμο για την αποκέντρωση να περάσει τη δημόσια εκπαίδευση στην τοπική αυτοδιοίκηση, προσπάθεια  που το εκπαιδευτικό κίνημα ανέτρεψε με τους αγώνες του.

Η απόφαση αυτή της ΚΕΔΕ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να λέει στυγνά αυτό που χρόνια προσπαθούν για το δημόσιο νηπιαγωγείο: να γίνει πεδίο εμπορευματοποίησης και χώρος εφαρμογής όλων των μορφών ελαστικής εργασίας, όπως ήδη γίνεται στις περισσότερες δομές των Δήμων. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στην τελευταία ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «η παροχή προσχολικής εκπαίδευσης κοστίζει σχετικά λίγο», ενώ στις «καλές πρακτικές» για το συγκεκριμένο χώρο προκρίνει την επιδότηση των γονιών με την παροχή κουπονιών για να έχουν τα παιδιά τους «ποιοτική προσχολική εκπαίδευση». Σε αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Παιδείας στην τελευταία συνέντευξή του δηλώνει ότι για την εκπαίδευση είναι «άμεση προτεραιότητα   το στρατηγικό ζήτημα του αποκεντρωμένου, αυτοδιοίκητου και αυτονομημένου εκπαιδευτικού συστήματος». Η κυβέρνηση αντιγράφει στο σχεδιασμό της για το νηπιαγωγείο από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την «Πρώιμη παιδική φροντίδα και εκπαίδευση», ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη θέση του για ενιαία «φροντίδα και αγωγή» από 0-6. Η υπαγωγή των νηπιαγωγείων στην τοπική αυτοδιοίκηση κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, με χτύπημα του παιδαγωγικού ρόλου και περιεχομένου της προσχολικής αγωγής και των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών.

Συνάδελφοι   

Η πρόταση αυτή της ΚΕΔΕ έρχεται σε μια περίοδο που το νηπιαγωγείο είναι από τα μεγάλα θύματα των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Ο «ενιαίος» τύπος ολοήμερου νηπιαγωγείου αποτελεί περαιτέρω υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής, κλείνοντας τμήματα και ανοίγοντας το δρόμο για τα «voucher» και την περαιτέρω εμπορευματοποίησή της .
Δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια, από όπου κι αν προέρχεται, που στοχεύει στην υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου της προσχολικής αγωγή, θα βρει απέναντί το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα.

Να θεσμοθετηθεί, τώρα, η διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο, το οποίο θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη τους κράτους και του Υπουργείου Παιδείας. Καμία υποβάθμιση του δημόσιου Νηπιαγωγείου. 

Πλήρη οικονομική κάλυψη από το κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των γονέων και κάθε είδους ανταποδοτική λειτουργία.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών, καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. 

Να λειτουργήσουν όλες οι δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που είναι αναγκαίες για την ολόπλευρη στήριξη όλων των νηπίων και προνηπίων.

Ακύρωση της υπουργικής απόφασης για τα νηπιαγωγεία - Καθολική ελεύθερη συμμετοχή όλων των παιδιών στο νηπιαγωγείο – κλασσικό και ολοήμερο.

Για το Δ.Σ

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

                                                                    
          ΧΑΛΙΑΜΑΛΙΑΣ ΦΩΤΗΣ                                                            ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΔΗΜΗΤΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου