Συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Θήβας



Σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη Θήβα την Τετάρτη 17 Μαϊου 2017

, στο πλαίσιο της επικείμενης άφιξης των προσφύγων ( περί τα τέλη Μαΐου) και με σκοπό την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί έγγραφο του Δημάρχου Θηβαίων προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ι. Μουζάλα, με το οποίο ζητούσε αναλυτικά τις αρμοδιότητες έκαστου εμπλεκόμενου φορέα. Μετά την απάντηση του κ. Υπουργού προγραμματίστηκε η εν λόγω συνάντηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι : Δ. Καρμίρη- Συντονίστρια Δομής Θήβας, Α. Ζαμπέτας εκ μέρους της ΔΟΜ, Κ. Μαντούβαλος εκ μέρους του Υ.ΜΕ.ΠΟ., Ν. Καλαϊτζίδης - Συντονιστής ΤΟΣΚΕΔΠ,  ο Διοικητής του ΚΕΠΒ Θήβας Αθ. Αλεξόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θηβών Ι. Κατσακιώρης, ο Χρ. Ζαμπέτογλου εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος Θήβας. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων Α. Χατζησταμάτης,  ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θηβών Δ. Παπαχαραλάμπους και εκ μέρους του Δικτύου Αλληλεγγύης Πολιτών Δ. Θηβαίων η Α. Πυρουνάκη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων “ο Πίναδαρος” Φ. Χαλιαμάλιας.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν τη πρόθεσή τους για αγαστή συνεργασία προκειμένου να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα το Κέντρο, με σεβασμό στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες αλλά και την τοπική κοινωνία.

Σχετικά με τη διοίκηση και τον έλεγχο του κέντρου, η συγκρότηση της Δομής είναι σε επίπεδο ΤΟΣΚΕΔΠ και ο Συντονιστής της Δομής ορίζεται από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΕΘΑ και έχει την ευθύνη της καθ'ημέρα λειτουργίας της δομής καθώς και της συνολικής ομαλής λειτουργίας της.

Με ευθύνη του Δ.Ο.Μ. θα καταρτιστεί σχέδιο πυρασφάλειας, σύμφωνα με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας που έχει εγκρίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής,  έκτακτης εκκένωσης και καθημερινής λειτουργίας του οποίου η τήρηση προβλέπεται από τον αρμόδιο Συντονιστή σε συνεργασία με τον Συντονιστή του Δ.Ο.Μ. για τη Δομή.  Για θέματα φύλαξης και ασφάλειας υπεύθυνη είναι η ΕΛ.ΑΣ.

Αναφορικά με θέματα υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχει πρόβλεψη για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών εντός της δομής και σε κάθε περίπτωση η παροχή θα συνδράμεται, όποτε απαιτείται από τις Α'βαθμιες και Β'βαθμιες υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Ο Δήμος Θηβαίων στην εν λόγω Δομή έχει  την ευθύνη αποκομιδής των απορριμμάτων και καθαρισμού των κάδων καθώς και ζητήματα απολυμάνσεων, σε συνεργασία με τον Συντονιστή του ΔΟΜ. Επιπλέον έχει την ευθύνη  των ωφελουμένων εργαζομένων, που θα στελεχώσουν τη Δομή μετά την προκήρυξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ ( αριθμός ωφελουμένων περίπου 50 άτομα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου