ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε                                                                                     Θήβα 28/4/2020
 ΘΗΒΑΣ «Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ»                                                                                        Προς: Σχολικές                                                                                                                               Μονάδες Π.Ε. Βοιωτίας                                                                                                                                                                   
ΠΑΡΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 3                                                                                                                                                                                                                            
ΘΗΒΑΣ (Εντός 3ου Δημοτικού)                                                                                 Αρ. Πρωτ.: 27
         Τ.Κ: 32200        

ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Διανύοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τη χειρότερη υγειονομική κρίση, με τον ιό COVID 19 να παίρνει διαστάσεις πανδημίας, δοκιμάζοντας το σύνολο της κοινωνίας, η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να φέρει σε πέρας αντιεκπαιδευτικά και αναχρονιστικά μέτρα τα οποία υποβαθμίζουν την εκπαίδευση και αυξάνουν το άγχος και την ανασφάλεια των εκπαιδευτικών.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για την εξ αποστάσεως διδασκαλία στα Νηπιαγωγεία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στα Νηπιαγωγεία υπάρχει ένα διαθεματικό πρόγραμμα το οποίο λαμβάνει χώρα κατά μεγάλο μέρος μέσα στις σχολικές αίθουσες και αφορά διάφορες γνωστικές περιοχές χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ύλη. Η προσχολική αγωγή και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που εντάσσονται σε αυτή αντλείται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον των παιδιών, από το τρόπο με τον οποίο παίζουν και από τα ερεθίσματα που δίνονται σε αυτά.
Στις γραπτές οδηγίες, το ΥΠΑΙΘ, επικαλείται τον προαιρετικό χαρακτήρα της εξ αποστάσεως ενώ με προφορικές οδηγίες υποχρεώνει όλους τους/τις συναδέλφους/ισσες να προχωρήσουν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως προκαλώντας σύγχυση και ανασφάλεια.
 Oι εκπαιδευτικοί της προσχολικής εκπαίδευσης καλούνται να ανταποκριθούν σε ακόμη εντονότερες προκλήσεις και δυσκολίες, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των μαθητών (4-6 ετών) και την αντικειμενική τους αδυναμία να προσεγγίσουν τις ηλεκτρονικές μορφές εκπαίδευσης. Επίσης,  σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ και τα επιστημονικά δεδομένα, το Νηπιαγωγείο εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για ομαλή πολύπλευρη ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Οι παραπάνω παράγοντες δεν πρέπει να αγνοηθούν!
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς με παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια και να υποκαταστήσει τη ζωντανή διαδικασία της τάξης (κατάκτηση της γνώσης, αλληλεπίδραση, αλληλοβοήθεια, παραστατικότητα, κ.ά). Το ΥΠΑΙΘ, για άλλη μια φορά επιδίδεται σε  επικοινωνιακά παιχνίδια τα οποία στήνει στις πλάτες εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.  





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                       
    ΓΚΕΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                ΠΕΤΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου